Divatos ajándék vagy fantáziátlan megoldás?

2017.06.20

A múlt hét folyamán lementek a ballagások. Így kicsit megkésve bár, mégis ezt a témát veszem elő, mert nem az esemény maga, hanem az ezzel kapcsolatos szokás a lényeg.

 Ilyenkor felmerül az a kérdés, hogy milyen ajándékot vigyünk a ballagónak? Nyilván ez attól is függ, hogy hány éves, leány-e avagy fiú. 

Mivel korántsem biztos, hogy csak a saját gyermekünk ballagásán veszünk részt a rokon, az ismerős vagy éppen keresztgyerek érdeklődési körét, ízlését nem feltétlenül ismerjük behatóan. 

Persze lehet segítséget kérni a szüleitől, vagy akár megkérdezni magát a ballagót is, de akkor meg oda a meglepetés.

Míg 20 évvel ezelőtt az volt a divat, hogy arany nyakláncot, karkötőt, fülbevallót vagy éppen gyűrűt volt szokás ilyen jeles alkalomra adni, ma már ez fel sem merül.


Erről eszembe jutott, hogy én ékszer helyett a 8. osztályos ballagásomra egy kazettás rádiós-magnót kértem. Jobban érdekelt, hogy zenét tudjak hallgatni, mint hogy valamilyen csecsebecse kerüljön az ékszeres dobozomba. 

Szóval milyen manapság egy igazán divatos ballagási ajándék?

Milyen egyáltalán egy divatos ajándék?

A trendet leszámítva, amit nem mindenki követ, szerintem még mindig az a legfontosabb, hogy lehetőleg olyan meglepetést válasszunk, aminek az érintett örülni tud.

Néhány alapvető dolgot azért manapság már nem olyan bonyolult kideríteni. 

- Először is merjünk kérdezni. 

Anyától, apától, tesótól, baráttól, barátnőtől, férjtől, feleségtől vagy akár óvatosan az adott személytől, ha bizonytalanok vagyunk az ajándékötletünkben. 

- Használjuk bátran az internetet, amennyiben nem kaptunk semmilyen szóbeli támpontot, de persze ne úgy, hogy beírjuk a google keresőjébe a nevét. Hiszen manapság már ott is találhatunk információt arra vonatkozóan mit szeret az illető, jár-e színházba, étterembe, moziba, wellnesselni, stb.

Ami régen ciki volt, az már teljesen elfogadott. 

Így, ha csak annyit sikerült kiderítenünk, hogy szeret olvasni, akkor bátran vegyünk célba egy könyvesboltot. Ízléses és mutatós ajándékkártyát tudunk vásárolni egy általunk megadott összeg erejéig. Tehát egyáltalán nem szükséges erőnkön felül kiköltekezni. 


Sokan elfelejtik, mert persze rohanó világban élünk, hogy az ajándék értéke nem helyettesíti a kitalálás, a kiválasztás szertartását. 

Levenni a polcról, ami a kezünk ügyébe esik gyors megoldás, de hogy mennyire személyre szabott eredmény,  azt döntse el ki-ki saját maga.

Megállni néhány perc erejéig, és végig gondolni, hogy mi az, amit tudunk a másikról, mennyire ismerjük őt, az ízlésvilágát szerintem megéri.

Mert valódi örömet okozni egy ajándékkal nekünk is örömet és elégedettséget ad. 

Szóval ne sajnáld az időt egy kis töprengésre.

A mosoly, a csillogó szempár, az ölelés, amit egy telitalálatos ajándékért kaphatsz, az megfizetethetetlen.