Miként illik virágot ajándékozni?

2017.05.31

Bezzeg az én időmben... Bezzeg akkor még... Bezzeg a mai fiatalok....

Ugye, ismerős mondatok ezek?

Hát, persze. Én is hallottam párszor. 😃

Közkedvelt szokás, vagy ha éppen úgy tetszik közillő szokás virágot vinni, adni, ajándékozni. A miért most éppen teljesen mindegy. 

És, ha már álltál tanácstalanul a virágboltban, hogy most akkor mégis melyiket válaszd, akkor igazán értékelni fogod a most következőket.

Nézzük az alapokat:

- 10 szál alatt csak 1, 3, 5, 7, 9 szálat illik. Hogy miért? Még nem sikerült rájönnöm.

- Amikor ajándékba visszük, akkor vágott, friss virágot válasszunk, cserepes növényt csak akkor szabad vinni, ha tudjuk, hogy a megajándékozott kifejezetten azt szereti vagy gyűjti (ilyen az orhidea vagy a kaktusz), illetve, ha családtag vagy közeli barát.

- Ha kértünk csomagolást is, és a celofánt választottuk, akkor ebben nyugodtan átadhatjuk. Azonban, ha selyempapírt, akkor azt bontsuk ki és bal kézben tartva nyújtsuk át a csokrot. 

Miért? Mert így a jobb kezünk szabad marad a kézfogáshoz. Általában a férfi vendég adja át a háziasszonynak, megköszönve így a meghívást.

Virággal sok mindent ki tudunk fejezni. 😉

- Rózsa: egy szál esetében ügyeljünk rá, hogy hosszú szárú legyen. A vörös: szendvedélyes szerelem, a rózsaszín: a barátság, a fehér pedig a tisztaságot, a spirituális szeretetet jelképezi.

- Szegfű esetében is a vörös a szerelemhez kapcsolódik, azonban a sárga (a rózsa esetében is) már az elutasítást, féltékenységet, irigységet, csalódást szimbolizálja.

- Krizantémot a szokás miatt, mert a halottak napja idején virágzik temetői virágnak tartják. Német szokás szerint viszont az igen mély tisztelet jele. 

- A tavaszi sárga színű virágok azonban inkább pozitív tartalmú érzelmeket jelképeznek: melegséget, barátságot, jókedvet.

- Bazsarózsával is kifejezhetjük romantikus érzelmeinket és különösen kellemes az illata.

És még egy utolsó érdekesség.

Azt tartják, hogy férfiaknak nem illik virágot adni. 

De szerintem ez azért nem annyira felháborító, ha mégis adunk. 

Hogy mégis mit? 

- legényrózsát, 

-kakastaréjt, 

- kardvirágot - amit szép legényfűnek is neveznek -, vagy 

- díszdohányt.